Se spune ca cele mai bune idei de afaceri sau proiecte sunt cele care iau nastere dintr-o idee de moment, indiferent ca este vorba despre o aplicatie, un produs, un serviciu sau o noua modalitate de a gestiona afacerea. In cazul proiectelor online, odata cu stralucita idee, sunt alte cateva elemente esentiale ce trebuie luate in calcul.
1. Alege un nume – indiferent de proiectul ce urmeaza sa il desfasori, ai nevoie de un nume potrivit.
2. Inregistreaza un domeniu web – odata ce ai ales numele potrivit, inregistreaza-l. Astfel, alege o extensie de domeniu potrivita si verifica ca numele sa fie disponibil.
3. Alege un serviciu de gazduire web – alege cu grija un provider si un pachet de hosting care sa functioneze in conditii optime, astfel incat sa nu existe probleme de downtime sau timpi in cate website-ul sa nu funtioneze.
4. Creeaza conturi pe retelele sociale – pentru inceput, ca metoda de promovare, informare si de atragere de potentiali clienti, creeaza conturi pe retelele de socializare, prin care sa iti afirmi prezenta online.
5. Anunta proiectul in avans – odata ce ai cumparat domeniul web si un pachet de hosting, ai un cont pe retelele de socializare, deja poti incepe strategia de promovare in avans, in care sa prezinti informatii despre noul proiect web ce va fi lansat in curand. De asemenea, pe pagina web poti afisa un mesaj de bun venit, un contact si o data la care va fi lansat.
6. Creeaza website-ul – exista doua modalitati de a crea un website – fie se poate instala un CMS precum WordPress si se poate customiza in funtie de preferinte, fie se poate apela la un specialist sau la o agentie de web design pentru crearea unui website profesional. In oricare din situatii, website-ul trebuie sa fie responsive, accesibil de pe orice dispozitiv.
7. Intra in contact cu potentiali consumatori – daca ai deja un public tinta propus, poti oferi cateva detalii despre noul produs, serviciu, proiect ce urmeaza sa il lansezi.
8. Creeaza o adresa de email cu numele domeniului – o adresa de email business inspira profesionalism, autenticitate si credibilitate, comparativ cu adresele de email gratuite. Cu siguranta vei folosi adresa de email pentru contact, pentru a comunica cu clientii, pentru a primi comenzi sau pentru a trimite newslettere.
9. Analizeaza concurenta – in orice afacere, analizarea concurentei este, adeseori benefica, intrucat poti oferi ceva in plus pentru a satisface consumatorul si spre a-l atrage spre produsele tale.
10. Cauta parteneri si colaboratori de incredere – un partener de afaceri sau colaborator poate contribui semnificativ atat la succes cat si la esec. De exemplu, daca ai un magazin online, va trebui sa colaborezi cu anumiti furnizori si cu o companie de livrare.
Toate cele mentionate nu ar trebui sa influenteze in vreun fel scopul intrucat, daca timpul si banii sunt gestionati eficient, cu siguranta ideea se va transforma intr-o afacere de profit pe termen lung.